Zaanstad kent al regelingen voor betaalbaar wonen. Zoals voor mensen met een inkomen tot 37.000 euro. Maar ook in Zaanstad is er voor de groep starters die modaal of daarboven verdient  geen financierbaar huis te vinden. Daar wil het HometoStart initiatief in Zaanstad wat aan doen.

HometoStart. Realiseer met elkaar je woning in Zaanstad!

Het uitgangspunt van HometoStart is dat de starter op de woningmarkt, onafhankelijk van het aanbod, binnen een betaalbare prijsrange de realisatie van een woning in eigen hand neemt. Hoe? Het HometoStart projectbureau gaat samen met de voortrekker in Zaanstad aan de slag. Door met de gemeente in gesprek te gaan om te kijken of er ruimte voor starters op de woningmarkt gemaakt kan worden. Op basis van woningen die in de fabriek worden gebouwd. Die slim (en op weinig grond) inpasbaar in de stad zijn in te voegen. Die aansluiten bij de woonvisie van de stad.

Centraal staat de blijvende betaalbaarheid. De woonwens staat voorop, niet de verdiensten die je met een woning kunt bereiken. Natuurlijk moet de woning wel een eerste stap in een wooncarrière zijn, zodat je na verloop van tijd door kan schuiven en de woning weer beschikbaar komt voor een nieuwe starter op de woningmarkt.

 

De voortrekker

Mijn naam is Mirte, geboren en getogen in Zaandam. Afgelopen zomer heb ik mijn studie afgerond en heb ik mijn eerste échte baan. Ik ben al een tijdje van plan om uit huis te gaan, maar dat valt nog niet mee.

Zaandam is een stad die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Zaanstad wordt drukker en drukker en er is een tekort aan huizen. Je wordt gedwongen om met veel in een kleine ruimte te wonen, of vroeg samen te gaan wonen. En als er dan al een huis beschikbaar is, betaal je daar de hoofdprijs voor…

Ik merk dat veel vrienden om mij heen tegen hetzelfde probleem aanlopen. Een Startblock woning zou een perfecte oplossing bieden voor mij en veel anderen in de Zaanstreek! De politiek in Zaanstad staat open voor nieuwe ideeën, zeker van jongeren. Ik vind het tof om in gesprek te kunnen met de gemeente, om uiteindelijk mijn eigen plekje te realiseren. Niet alleen om meer te leren over de politiek en de woningmarkt, maar ook om connecties te leggen. Als starter is dat altijd handig!

De woning

Bekijk de woning
 

Waar?

Waar zou een HometoStart initiatief in Zaanstad plaats kunnen vinden?

Denk mee!

Heb jij ideeën voor een plekje (en dat hoeft echt niet groot te zijn) waar een paar starterswoningen kunnen staan? Laat het weten.

Check hier de kaart met al aangedragen locaties en stuur ons jouw ideeën

Match met Zaanstad

  • Zaanstad heeft speciale aandacht voor starters op de woningmarkt
  • Zaanstad ziet duurzaamheid als norm en kans voor de woonkwaliteit
  • Zaanstad wil de nieuwbouwproductie versnellen
  • Zaanstad zet in op betaalbare koopwoningen

Op al deze punten is HometoStart een fantastische match met de stad Zaanstad!

De compromissen

In de vrije markt is een betaalbare woning nauwelijks te vinden. Een 'goedkope' woning is al snel 250.000,- en dat is voor een een starter met een inkomen van modaal of daarboven niet financierbaar.

Om betaalbaarheid te bereiken zijn er compromissen  nodig. Dat doen de HometoStart projecten dan ook:

  • Grondgebruik (weinig grond voor de Startblock woning nodig)
  • Beperkte vrijheid in aanpassing van de woning (wel keuze uit diverse stijlen en kleuren in het interieur  maar geen mogelijkheden tot constructionele aanpassingen)
  • De woning doet niet mee met vrije markt (de waarde stijgt niet mee met de markt maar wordt alleen gecorrigeerd met de inflatie)

Vraag gestuurd realiseren

Meestal worden woningbouwprojecten bedacht, er een plek gezocht en gerealiseerd waarna de woningen op de markt beschikbaar komen. Als koper sta je achteraan in de rij. Het draait om winstmaximalisatie van woning en grond; oftewel  aanbod gestuurd ontwikkelen.

Bij HometoStart is dat proces omgedraaid en staat de koper vooraan. 

Het draait om inkoopmaximalisatie van woning en grond; oftewel vraag gestuurd realiseren.

De prijs

De prijs van een standaard woning wordt maximaal €180.000,- (prijspeil 2021). De definitieve prijs is afhankelijk van de grondprijs op de uiteindelijke locatie.

Transparantie
De koopprijs is inclusief woning, grond en projectkosten. De precieze prijsopbouw is transparant en overzichtelijk zodra het HometoStart initiatief naar de uitvoeringsfase toe gaat.

Eerste stap in wooncarrière

De HometoStart woningen doen niet mee aan de vrije markt en je maakt er dus ook geen grote winsten mee om aan een volgende woning te besteden. Dus hoe maak je dan toch een stap in je wooncarrière?

Belangrijk om te beseffen is dat je maandelijkse lasten voor de woning laag zijn. Zo laag dat je flink ruimte hebt om af te lossen. Als je je woning ziet als een huis waarvoor je normaliter een middenhuur zou moeten betalen (pakweg zo'n 850 euro p/mnd) kun je dat bedrag ook besteden aan rente en aflossing.

Bij verkoop na 5 jaar, levert de woning je dan, inclusief inflatiecorrectie, algauw zo'n 50.000 euro op die je bij kan leggen voor een nieuwe woning. Als je alles terug gaat rekenen zal je zien dat je die 5 jaren bijna gratis gewoond hebt en het geld opzij hebt gezet voor een nieuwe woning.

Tegelijkertijd ben je ook beschermd tegen schommelingen van de woningprijzen. Omdat je zo'n 30% to 40% onder de marktprijs koopt, gaat je huis pas minder waard worden als de woningmarkt tot dit soort correcties komt.

Elementen die maken dat de HometoStart woning een échte starterswoning is.

Geen projectontwikkeling of CPO maar CPI

HometoStart is geen projectontwikkelaar die projecten realiseert om daar een goede winst op te maken. Het is ook niet de groep van individuele particulieren die een eigen woonconcept op een locatie laat realiseren (CPO). 

HometoStart is een verenigde groep starters (een kopersvereniging) die in samenwerking met gemeenten op een passende plaats in de stad een woonoplossing realiseert met inkoop van standaardproducten (fabrieksbouwwoning); oftewel CPI: Collectieve Particuliere Inkoop. Daarmee verdwijnt een dure laag in de woningbouw: het ontwikkelen. Dat helpt op weg naar betaalbaarheid.

Uiteraard groen

Natuurlijk zijn de woningen groen. Door gebruik te maken van houtbouw (CLT) met gecertificeerd hout, is de impact op Co2 negatief. De woningen zijn all-electric. Zonnepanelen om je eigen energie op te wekken zijn standaard.

Door slim in te zetten op milieuvriendelijke bouwprocessen is er weinig stikstofuitstoot tijdens de bouw van de woningen. Dankzij het gebruik van Bio-based materialen zijn de woningen toekomstbestendig.

De startblock woningen zijn voor 90% circulair; de overige 10% is recyclebaar.

Wil jij meedoen in Zaanstad?

Schrijf je in op de interesselijst!

Klik hier
 

Let op: Er zijn al meer dan 1100 inschrijvingen in Zaanstad!